Studieteknik

Specialpedagogik handlar om hälsofrämjande, förebyggande och åtgärdande. I förebyggande arbete håller jag en workshop om studieteknik för nya elever på gymnasial vuxenutbildning som är intresserade och har anmält sig till en workshop. Workshop är frivilligt därför att flera elever redan är studievana och inte behöver vässa sin studieteknik. I och med att workshop är frivilligt så kan det dock hända att elever som egentligen skulle behöva studieteknik inte går. När jag hade workshop på plats på skolan så var det var ca. 2-3 elever som dök upp.  Det berodde troligen på att det var frivilligt och utanför lektionstid. Men när jag hade workshop på Teamsmöte så har deltagandet varit högre. Det brukar vara ca. tio elever. som kopplar upp sig hemifrån eller från arbetsplatsen. 

Vad vi tagit upp på workshop om studieteknik? 

I denna workshop går jag bl.a. igenom de olika lärstilarna, dvs. olika sätt att inhämta kunskaper, och så får eleverna diskutera vilken som de tycker passar in på dem bäst. Detta för att medvetandegöra att elever kan inhämta kunskaper på olika sätt och att man inte enbart behöver läsa texter för att få kunskaper. 

Sedan diskuterar vi om vikten av studieplanering. Eleverna får diskutera om att sätta studiemål och dela upp målen i små delmål. Även tips för att komma igång och avsluta en uppgift. Nu har jag utökat med en speciell studietekniksworkshop med fokus på “veckans studiemål” där eleverna får dela med sig av sina studiemål med varandra på första träffen. Och på andra träffen ska de få berätta hur det har gått. 

Jag tycker att det är positivt att eleverna får dela erfarenheter med varandra. Eleverna vinner inte bara på att få ta del av andras perspektiv utan det skapar också gemenskap och goda sociala klimat på skolan.  

50 Replies to “Studieteknik”

 1. Pingback: 1watches
 2. Pingback: Zweefparasol
 3. Pingback: bonanza178
 4. Pingback: bonanza178
 5. Pingback: bonanza178
 6. Pingback: meža pārdošana
 7. Pingback: bonanza178
 8. Pingback: sahabatkartu
 9. Pingback: Villas Phuket
 10. Pingback: raja bandarq
 11. Pingback: cz guns
 12. Pingback: nagaqq
 13. Pingback: aksara178
 14. Pingback: bonanza178
 15. Pingback: yehyeh
 16. Pingback: sbobetclub168
 17. Pingback: qiuqiu99 login
 18. Pingback: ไ88

Lämna ett svar